Romana Wojtczak posted on listopada 08, 2022 17:40
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia. Od kilku lat uczniowie edukacji wczesnoszkolnej realizują go podczas samodzielnie przygotowywanych posiłków.
Uczniowie klas 1 – 3 – w dniach 7 - 8 listopada zrealizowali Szkolny Projekt - Dzień Zdrowego Śniadania – „Smacznie, Zdrowo, Kolorowo”.
Celem projektu było zwiększenie świadomości najmłodszych w kwestii prawidłowego odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem śniadania; zadanie to ma na celu przyczynienie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez świadomą edukację.
Wraz z wychowawcami przygotowywali w swoich salach smaczne, zdrowe
i kolorowe kanapki i sałatki. Przygotowywali swoje miejsca pracy, pamiętali o myciu rąk, warzyw i owoców, dbali o bezpieczeństwo podczas używania ostrych narzędzi.
Ucząca dobrych nawyków zabawa oraz poznawanie smaków były podstawą działań podczas tego zadania.
Na zakończenie z apetytem spożywali w swoich grupach klasowych świeże, smaczne kanapki.
Koordynator szkolny klas 1-3: Romana Wojtczak